Pirmdiena, 10. novembris
Mārtiņš, Mārcis, Markuss, Marks
weather-icon
+6° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens

Gatavo to, kas garšo pašiem

Ziemassvētku vakarā gulbeniešu Daces un Ģirta Boku ģimenes mājoklī gaisā virmos pašu ceptu piparkūku smarža, ciemos atbrauks mīļi cilvēki. Visiem pa vidu rosīsies mazā Enija un Ēriks. Viņi ir neaizstājami arī tad, kad māmiņa Dace vai tētis Ģirts virtuvē uzbur kādu visu iecienītu mielastu. Arī kraukšķīgo piparkūku cepšana, gatavojoties Ziemassvētkiem, ir visas ģimenes kopīga nodarbe.

Klāj mielasta galdu
Kamēr tētis Ģirts kopā ar Eniju un Ēriku rullē piparkūku mīklu, Dace atceras, kā bērnībā   Ziemassvētkus svinējusi laukos pie savas vecmāmiņas, kā zirga kamanās braukusi uz mežu pēc eglītes. No vecmāmiņas viņa aizguvusi arī dažādas ēdienu un pīrāgu pagatavošanas receptes. Turpinot ģimeniskās tradīcijas, Boku ģimene eglītes meklējumos dodas visi kopā, lai pēc tam kopīgi to izpušķotu. “Ziemassvētkos pie mums ciemos ierodas Ziemassvētku vecītis. Bērni Ziemassvētku vecītim vēstuli ar savām vēlmēm uzrakstīja jau novembra sākumā. Tagad Enija un Ēriks ar nepacietību gaida savu vēlmju piepildījumu. Ziemassvētku vakarā labprāt muzicējam, skaitām dzejolīšus un dziedam dziesmiņas, tāpēc mums pašiem ir savs koncerts. Vienmēr sēžamies pie svētku mielasta galda,” stāsta Dace.

Neiztiek bez gaļas ēdieniem
Boku ģimene nepieder saldumu kārumniekiem, jo cienasta galdā arī Ziemassvētkos labprātāk izvēlas celt dažādus gaļas ēdienus. “Mans tētis ir mednieks, tāpēc gatavojam arī medījumu, ko pasniedzam kopā ar kartupeļiem. Protams, cenšamies saglabāt Ziemassvētku tradīcijas, tāpēc vārām pelēkos zirņus. Gatavojam to, kas garšo pašiem. Mana mamma parasti cep kotletes, vēl citi ierodas ar marinētiem gurķiem un dažādiem salātiem,” atklāj māmiņa. Dace pati labprāt cep arī speķa raušus, smalkmaizītes ar kanēli un plātsmaizi ar āboliem. “Vēl īsti neesmu piešāvusi roku, gatavojot rauga mīklu, tāpēc pīrāgi katru reizi izdodas citādāki,” smejas Dace.

Interesējas par garšvielām
Domājot par svētkiem, viņa pati gatavo arī piparkūku mīklu. Dace labprāt ļaujas radošai improvizācijai, jo tādējādi iespējams atklāt kaut ko jaunu, kā arī uzskata, ka piparkūkas nemēdz būt sliktas. Piparkūkas tiek rotātas ar glazūru, pērlītēm un citu. Ārkārtīgi plašais ēdienu recepšu klāsts Boku ģimeni mudināt mudina jauniem izmēģinājumiem. Dace atklāj, ka veikalos īpaši iecienījusi garšvielām atvēlētos plauktus, jo tajos vienmēr iespējams atrast kaut ko interesantu. Svētkos viņa ceļ galdā arī pašas ceptu siera kūku.

Izvēlas latviešu virtuvi
Dace atzīst, ka vienmēr cenšoties izvēlēties vienkāršākās receptes. “Kādreiz sapņojām, ka mums būs liels ģimenes galds, bet ātri vien sapratām, ka visi esam darboņi, tāpēc tas, ko izņemam no krāsns, pavisam drīz jau nonāk mutē,” smejas Dace un Ģirts. Ģimenē nevar izdalīt, kuram ēdiens izdodas garšīgāks, jo abi esot vienlīdz labi pavāri. Ģirts atsauc atmiņā armijas laiku, kad iecienītākais ēdiens bijuši makaroni “pa flotski”. Pamazām tiekot iepazīta arī citu tautu virtuve.  “Tomēr, ja mums būtu jāizvēlas no visām virtuvēm, mēs izvēlētos latviešu ēdienus, ” saka Dace un Ģirts.

Piparkūku mīkla
500 mililitri mežrozīšu sīrupa (var izmantot arī kādu citu sīrupu), 200 grami sviesta, naža gals sodas, tējkarote cepamā pulvera, 200 grami sakapātu mandeļu (var būt arī mazāk), pustējkarote kanēļa, mazliet koriandrs, 5 graudiņi kardamona, 10 krustnagliņas. Sīrupu savāra kopā ar minētajām piedevām. Tad sajauc ar miltiem, lai veidotos ne īpaši bieza mīkla. Mīklu liek nostāvēties aptuveni diennakti. Pēc tam masai pievieno 5 olas, 500 gramus cukura un mīklu mīca tik ilgi, kamēr tā nelīp pie rokām. Var sākt cept.

Piparkūku glazūra
200 grami pūdercukura, 1 olas baltums, citrona sula. Visu saputo un dekorē piparkūkas.

Siera kūka
1 paciņa cepumu “Selga”, 1,5 ēdamkarotes sviesta, 2 paciņas svaigā siera (Dace izvēlas sieru “Kārums”, tā vietā var izmantot arī “Filadelfijas” vai “Maskarpones” sieru), 125 grami cukura, 2 ēdamkarotes miltu, 200 grami skābā krējuma, 2 olas. Pannā ieklāj sadrumstalotus “Selgas” cepumus, kas pirms tam samīcīti ar sviestu. Visu pārlej ar masu, kas pagatavota no siera, cukura, saldā krējuma, olām un miltiem. Liek cepties cepeškrāsnī 160 grādos 50 minūtes. Pasniedz ar sablenderētām svaigām ogām.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.