● 2 saldie kartupeļi,
● gabals ķirbja mīkstuma,
● lēcas – 250 g,
● 2 šalotes sīpoli,
● 4–6 ķiploka daiviņas,
● 1 sarkanais asais pipariņš,
● 1 kārba kokosriekstu piena,
● timiāns,
● rozmarīns,
● sāls,
● pipari,
● saldās paprikas pulveris,
● olīveļļa,
● ķirbju sēkliņas,
● zaļumi.
Nekad vēl ēdienu gatavošanā nebiju izmantojusi saldos kartupeļus jeb batātes, tādēļ ar interesi izmēģināju šo sastāvdaļu salikumu. Zupa izdevās ļoti garda. Meklēšu arī citas receptes, kā no šiem “svešajiem” kartupeļiem pagatavot vēl kādu ēdienu.
Ķirbja mīkstumu un nomizotus saldos kartupeļus sagriezu nelielos kubiņos.
Sasmalcināju notīrītus ķiplokus un sīpolus. Tos katlā ar nelielu olīveļļas daudzumu, pievienojot arī no sēkliņām iztīrītu un sasmalcinātu aso pipariņu, kā arī timiānu un rozmarīnu, apcepu līdz zeltainumam, un tad jau smaržoja visa virtuve.
Pēc tam katlā pievienoju sagrieztos ķirbjus un saldos kartupeļus. Tos pārlēju ar vārītu ūdeni, cik šķita nepieciešams, lai zupa būtu pabieza. Garšai piejaucu arī kādu karoti šķidrā veģetārā buljona no iegādātās un šādiem nolūkiem parocīgās mazās burciņas. Visu vārīju, līdz dārzeņi jau kļuva gandrīz gatavi. Nu, lai ātrāk vārīšanu varētu pabeigt un gardo zupu nobaudīt, pievienoju notecinātas konservētās lēcas un visu uzvārīju. Ja izmantojam nevārītas lēcas, tās gan jāpievieno nedaudz agrāk. Labāk šim nolūkam izvēlēties, iepriekš rūpīgi noskalojot, sarkanās vai dzeltenās – tās nav jāmērcē un izvārīsies ātrāk. Pēc tam zupai piemaisīju arī kokosriekstu pienu, piekaisīju sāli un piparus, kā arī saldās paprikas pulveri pēc garšas. Visu vēlreiz uzkarsēju un varēju liet bļodiņās. Zupu pārkaisīju ar apgrauzdētām ķirbju sēkliņām un sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. Arī koriandra zaļumi jeb kinza te labi noderēs.
Ja esat biezzupu cienītāji, varat katla saturu ar rokas blenderi sablendēt, tad zupu uzkarsēt un pēc tam pārkaisīt ar sēkliņām, sasmalcinātiem zaļumiem vai paprikas pulveri.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
- Šodien: 11.12.2024
- Sveiki! Pieslēgties