Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Savā sulā sautēta cāļa gaļa burkā

● Apmēram 700 gramu cāļa gaļas,
● sāls,
● pipari,
● 2 ķiploka daiviņas,
● 1 sīpols,
● 1 burkāns,
● garšvielas un garšaugi pēc izvēles.

Reizēm gadās, ka nopirktie svaigās gaļas produkti uzreiz netiek likti lietā, bet ievietoti saldētavā un “aizmirsti”. Pēc tam no veikala atkal tiek atnesti jauni un laika trūkuma vai citu iemeslu dēļ iepriekš iegādātie netiek atkausēti. Taču arī tie reiz ir jāizmanto. Par šo pagājušajā gadā ieraudzīto un malā atlikto gaļas pagatavošanas recepti atkal atcerējos tad, kad biju no saldētavas izņēmusi un atlaidinājusi atkaulotas cāļu kājas bez ādas. Kaut ko līdzīgu reiz jau biju izmēģinājusi pirms gadiem desmit un atzinusi par gardu esam. Nu gaļu (te varam izmantot arī citas putniņa daļas – šķiņķīšus, stilbiņus, spārniņu augšdaļas) sadalīju gabaliņos tā, lai varētu ievietot litra tilpuma stikla burkā. Gaļai bļodā piekaisīju sāli, piparus, garšvielu maisījumu putnu gaļas ēdieniem (te labi noder timiāns, rozmarīns, kāds garšaugu maisījums), pieliku pāris lauru lapas, divas sasmalcinātas ķiploka daiviņas, sagrieztu nomizotu sīpolu un notīrīta neliela burkāna pusripiņas. Visu labi apmaisīju un atstāju uz brīdi ievilkties. Pēc tam bļodas saturu – gaļu kopā ar pārējām sastāvdaļām – cieši kārtoju burkā. Līdz pašai augšai to nevajag piepildīt, lai šķidrums, kas radies cepoties, nekāptu pāri tās malām. (Šī iemesla dēļ visa kopumā šoreiz varēja būt pat vēl mazāk.) Burku nosedzu ar foliju un ievietoju aukstā, neuzkarsētā cepeškrāsnī, to noregulēju uz 180 grādiem un karsēju vairāk par stundu. Laiks būs atkarīgs no gaļas gabalu lieluma un veida, kā arī trauka tilpuma. Kad gaļa, sautējoties savā sulā, bija kļuvusi mīksta, burku uzmanīgi izcēlu no krāsns. Šādi pagatavotu ēdienu, ja, protams, vēl paliek pāri no maltītes kopā ar rīsiem, griķiem, kartupeļiem vai citām saknēm, atdzesētu vēsā vietā varam uzglabāt otrai dienai, tad gardā suliņa būs saželējusi. Bet, ja vēlamies pagatavoto uzglabāt vēl ilgākam laikam, tikko karstu no krāsns izņemtu burku vajag cieši aizvākot, atdzesēt un uzglabāt vēsumā. Pēc tam to kā ēdiena sagatavi ērti varam izmantot arī sautējumā, zupā vai kā citādi.

– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.