Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Skābā krējuma kūka ar zemenēm

● Cepumi – 200 g,
● sviests – 100 g,
● piens – 50 g,
● zemenes – vismaz 150 g,
● cukurs – 100 g,
● ūdens – 100 ml,
● skābais krējums – 200 g,
● želatīns – 1 ēd.k.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ar mīklas rulli sasmalcināju cepumus ar šokolādes garšu. Tiem pievienoju izkausētu sviestu, pielēju mazliet auksta piena (to var arī nedarīt) un visu labi samaisīju viendabīgā masā. Veidni ar noņemamo gredzenu izklāju ar pārtikas plēvīti, tur piespaidot izlīdzināju cepumu pamatni un ievietoju ledusskapī.

Želatīnu (šoreiz ņēmu divas ēdamkarotes, jo bija vairāk zemeņu biezeņa, kā arī vēlējos pielikt vairāk skābā krējuma par receptē norādīto) aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un atstāju uzbriest.

Gan ar cukuru sablendētās zemenes no saldētavas, gan svaigās ogas, ko, savukārt, sagriezu nelielos gabaliņos, liku katliņā, piekaisīju vēl mazliet cukura un pāris minūtes pavārīju. (Ja izmantojam tikai svaigās ogas, tās pēc uzkarsēšanas ieteicams sablendēt biezenī.) Karstajam biezenim pievienoju uzbriedināto želatīnu un izšķīdināju, vārīt gan nevajag. Katliņu noņēmu no uguns, nedaudz padzesēju, pievienoju skābo krējumu un visu kopā dažas minūtes putoju, līdz masa kļuva viendabīga. Pēc tam izņēmu no ledusskapja veidni ar kūkas pamatni un pārlēju ogu un krējuma želeju. Kūku ievietoju ledusskapī, lai virskārta saželē. Pēc tam noņēmu veidnes gredzenu, uzmanīgi atbrīvoju gardumu no pārtikas plēvītes un pārcēlu uz lēzenā šķīvja. Greznoju ar svaigām zemenēm un cepumu drumstalām.

– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.