Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

REKLĀMA: Ēst gatavošana ugunskurā – ieteikumi un padomi

Publicitātes foto.

Vai tu jau esi ieplānojis šogad doties kempinga braucienā tepat Latvijā, vai varbūt uz kādu no mūsu skaistajām kaimiņvalstīm? Kempings ir neaizmirstama pieredze, kura laikā iespējams ne tikai iemācīties uzcelt telti un izzināt dabu, bet arī baudīt gardus ēdienu, kas pagatavoti uz atklātas ugunus. Gatavošana dabā ir unikāla pieredze, jo nav pieejama lielākā daļa 21. gadsimta iekārtu, ērtību un elektrisko palīgu. Tomēr, arī šādos apstākļos var pagatavot lielisku maltīti.

Nepieciešamais aprīkojums gatavošanai uz ugunskura

Lai nodrošinātu patīkamu pieredzi, gatavojot uz atklātas uguns, ir svarīgi izmantot piemērotu aprīkojumu. Noteikti nedrīkst aizmirst par EcoFlow pārnēsājamajiem ģeneratoriem, kas var darbināt mini ledusskapi, saglabājot pārtiku svaigu daudz ilgāku laiku.

Grila režģis (reste)

Grila režģis nodrošina stabilu virsmu gatavošanai virs atklātas uguns. Tas ir nepieciešams gaļas, dārzeņu grilēšanai un pat maizes grauzdēšanai. Ir vērts ieguldīt labas kvalitātes grilēšanas restē, jo tā ir universāla, ļaujot pagatavot plašu pārtikas produktu klāstu. Kā arī, restes lielākoties aizņem minimālu vietu, tāpēc, tās ir lieliski piemērotas kempingam un atvieglo transportēšanu.

Čuguna panna

Čuguna pannas ir ideāli piemērotas gatavošanai uz ugunskura, jo tās var izturēt lielu karstumu un vienmērīgi sadala to pa visu virsmu. Tās arī piešķir ēdienam lielisku garšu, pateicoties siltuma saglabāšanas īpašībām. Čuguna izturība nozīmē, ka ar pienācīgu aprūpi panna var kalpot gadiem, kļūstot par uzticamu kompanjonu neskaitāmos kempinga izbraucienos.

Knaibles un lāpstiņa ar garu rokturi

Instrumenti ar gariem rokturiem aizsargā rokas no karstuma, vienlaikus ļaujot viegli gatavot pārtiku. Dažādas knaibles vai cita veida gatavošanas instrumenti ir būtiski, lai apgrieztu ēdienu uz grila un maisītu sastāvdaļas katlos un pannās. Iegādājoties instrumentus gatavošanai uz atklātas uguns, pievērsiet uzmanību ērtiem rokturiem un izturīgai konstrukciju, lai padarītu pārtikas apstrādi drošāku un efektīvāku.

Karstumizturīgi cimdi

Karstumizturīgie cimdi pasargā rokas no augstas uguns temperatūras, gatavošanas laikā. Tie nodrošina papildus drošību un ļauj ar pārliecību pārvietot karstos katlus, pannas un restes. Šī aizsardzība ir būtiska, lai novērstu apdegumus, kas ir izplatītākā trauma, gatavojot uz atklātas liesmas.

Ugunskura materiāli

Sērkociņi, šķiltavas un sausa malka palīdzēs ātri un efektīvi iekurt ugunskuru. Dodoties pārgājienā vai kempina izbraucienā, līdzi paņemiet ūdensizturīgus sērkociņus vai šķiltavas, jo laikapstākļi nekad nav 100% paredzami.

Padomi veiksmīgai maltītes pagatavošanai uz ugunskura

Ēdiena pagatavošana uz atklātas liesmas, ugunskurā, var būt sarežģīts process, taču, izmanojot pareizo pieeju, iespējams ātri pagatvot gardu maltīti.

Padomi, kas palīdzēs tikt pie gardas maltītes, gatavojot uz ugunskura:

  • Izvēlieties pareizo koksni – ugunskuram ieteicams izmantot cietkoksnes, piemēram, ozolu vai kļavu, jo tās dod karstāku liesmu un deg ilgāk nekā skujkoki, nodrošinot pastāvīgu siltuma avotu.
  • Siltuma kontrolēšana – gatavošana uz oglēm, nevis atklātas liesmas novērš ēdiena piedegšanu un nodrošina vienmērīgu siltumu (cik nu tas ir iespējams).
  • Izmantojiet foliju – ēdienu ietīšana alumīnija folijā ir lielisks veids, kā gatavot uz ugunskura. Tas ir vienkārši un ļauj ēdiena garšām sajaukties. Ērtai un garšīgai maltītei folijā var pagatvot gan dārzeņus, gaļu un zivis.
  • Vienkāršas receptes – sastāvdaļas ieteicams sagatavot pirms laika un koncentrēties uz viegli pagatavojamām receptēm, kurām nav nepieciešama precīza temperatūra.
  • Laikapstākļi – laika apstākļi var ietekmēt gatavošanu. Vējš var apgrūtināt pastāvīgu uguns uzturēšanu, savukārt lietus var samitrināt malku.
  • Drošība pirmajā vietā – glabājiet tuvumā spaini ar ūdeni, lai vajadzības gadījumā nodzēstu uguni. Izmantojiet karstumizturīgus cimdus un instrumentus ar gariem rokturiem, lai pasargātu ādu no apdegumiem. Nekad neatstājiet uguni bez uzraudzības un noteikti nodzēsiet to pilnībā, pirms pametat kempingu vai dodaties gulēt.

Izmantojot pareizo aprīkojumu un ievērojot padomus, iespējams pagatavot gardas maltītes. Gatavošanas process uz atklātas uguns ne tikai piešķir ēdienam unikālu garšu, bet arī sniedz gandarījumu. Izbaudiet gatavošanas procesu uz ugunskura droši un ar pārliecību!

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.