● 500 gramu svaigu vai saldētu reņģu,
● 200 mililitru tomātu sulas,
● 1 sīpols,
● ½ tējkarotes malta koriandra,
● ½ tējkarotes kūpinātas paprikas,
● augu eļļa cepšanai,
● sāls un citas garšvielas.
Lieliska uzkoda aukstajam galdam zivju ēdienu cienītājiem un – par samērā “mazām naudiņām”. Lai izmēģinātu šo recepti un šādi pagatavotas reņģes nogaršotu, āra tirdzniecības vietā tās iegādājos. Tiesa gan, varēja būt lielākas, bet garšu jau tas nemaina.
Zivis nebija pat jāatlaidina. Tām nogriezu galvas, liemeņus izķidāju, izņēmu lielo asaku un arī mazās asaciņas un spuras. Filejas satinu stingrās ruletītēs, sākot no platākā gala.
Sīpolu nomizoju, sagriezu kubiņos un apcepu augu eļļā, piekaisot sāli un garšvielas. Pielēju tomātu sulu, uzvārīju un turpināju vārīt vēl 3 – 5 minūtes, līdz mērce kļuva biezāka. Pēc tam noņēmu pannu no uguns un mērci atdzesēju.
Pagatavoto tomātu mērci pārlēju nelielajā veidnē, izkārtoju tur arī reņģu ruletītes, pārkaisīju vēl nedaudz garšvielu, pārsedzu ar foliju un uz 20 minūtēm ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī . Pēc tam foliju noņēmu un veidni ievietoju atpakaļ krāsnī vēl uz desmit minūtēm. Gatavās gardās zivtiņas tomātu mērcē pilnībā atdzesēju, pēc tam vēl ievietoju ledusskapī.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne