Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+5° C, vējš 1.82 m/s, DA vēja virziens

Sieru dienā Smiltenē piedalījies arī “Rankas piens”

Šovā “Staro sieri” Rankā ražotais “Valmieras” siers tika izmantots siera maizēs, no tām salikts cipars 20, autori – skolotāja Inese Bedeice un šefpavārs Tomass Godiņš.

Īpašā Latvijas novadu Sieru diena tradicionāli gadā reizi ir biedrības „Siera klubs” organizētie svētki. Šoreiz Sieru diena notika 16.jūlijā Smiltenē, promenādē pie Tepera ezera.

“Siera klubs” šogad atzīmē 20 gadu jubileju, un „Siera kluba” un piena pārstrādes uzņēmumu organizētā Latvijas novadu Siera diena arī notika jau 20.reizi.

Biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova stāsta, ka tirgū, šovos, konkursos piedalījās „Smiltenes piena”, „Straupes”, „Jaunpils pienotavas”, „Talsu piensaimnieka”,„Rankas piena”, „Lazdonas piensaimnieka”, „Siera ražotnes”, „Malevsa” jeb „SierŠtelles” un pārdesmit zemnieku saimniecību sieri.

V.Davidanova uzsver, ka arī “Rankas piena” ražotais siers – “Valmieras” un “Kleo” – papildināja svētku krāšņo piedāvājumu un paši sieri bija skaisti un gardi. Īpaši lieliski bija karvinga tehnikā izgrieztie siera ziedi arī no “Rankas piena” produkcijas (autore Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova). Savukārt šovā “Staro sieri” Rankā ražotais “Valmieras” siers tika izmantots siera maizēs, no tām salikts cipars 20, autori – skolotāja Inese Bedeice un šefpavārs Tomass Godiņš. Arī cepumos un tortēs bija iecepti Rankas sieri.

Siera svētki notikuši dažādās Latvijas pilsētās: Preiļos, Limbažos, Smiltenē, Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Mālpilī, Valmierā, Cēsīs, Rēzeknē, Ikšķilē, Jelgavā.

„Šie ir svētki ražotājiem, sieriem un patērētājiem. Gandarījums, ka 20 gadus esam spējuši to saglabāt. Lielā kopā sanākšana mums ir arī atskaites punkts par padarīto. Piemēram, pērn tika sasniegts vēsturisks rekords: saražots 56 000 tonnu siera. Katrs Latvijas iedzīvotājs gadā patērēja 22 kilogramus veselīgā produkta, pārsniedzot vidējo izlietojumu Eiropā. 2022.gada pirmo sešu mēnešu skaitļi optimismu mazina. Tomēr piena pārstrādes uzņēmumi joprojām cer un gaida valsts atbalstu, turpina strādāt. Svētkos priecājāmies, guvām labas emocijas, tikāmies ar patērētājiem,” saka V.Davidanova.

– Ginta Alberte

Īpaši lieliski bija karvinga tehnikā izgrieztie siera ziedi arī no “Rankas piena” produkcijas (autore Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova).

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.