
● 0,5 kilogrami purva dzērveņu,
● 1,5 kilogrami ābolu,
● 1 kilograms ievārījuma cukura,
● kanēlis garšai.
RUDENĪ TIRGŪ nevarēju paiet garām purva dzērveņu pārdevējai – šīs skābās, padārgās, taču veselīgās un vitamīniem bagātās ogas noderēs dažādu gardumu pagatavošanai. Daļu no tām izlietoju ievārījumam, jo tolaik arī uz balkona glabātie āboli bija jāliek lietā.
Ja arī jūs jau sākat šaubīties, vai vēl atlikušās dzērvenes un ābolus varēsiet uzglabāt arī turpmāk, tos iesaku izvārīt gardā “zaptē”.
Ogas noskaloju un sablendēju. Ābolus nomazgāju, nomizoju, izgriezu tiem serdes un mīkstumu sagriezu nelielos gabaliņos.
Šīs sagatavoto ogu un ābolu proporcijas izvēlējos tādēļ, lai kopā būtu divi kilogrami uz vienu kilogramu ievārījuma cukura, jo to vajag bērt uz pusi mazāk kā cukuru “parasto”. Taču ābolu un dzērveņu daudzumu, protams, varam izvēlēties katrs pēc savas garšas un iespējām.
Dzērveņu masu lēju katlā, pievienoju arī apmēram 100 mililitru ūdens un uzkarsēju. Pieliku sagrieztos ābolus un vārīju, līdz tie sāka šķīst. Tad piebēru ievārījuma cukuru un piekaisīju arī nedaudz kanēļa. (Garšas dažādošanai, pēc izvēles, varam izmantot arī vaniļas cukuru vai rīvētu ingvera sakni.) Visu apmaisot uz lēnas uguns vārīju 10–15 minūtes. Karstu sārto gardumu pildīju nelielās pirms tam cepeškrāsnī izkarsētās burciņās un aizvākoju.
— Teksts un foto: Brigita Skaistkalne