
“Kur Gulbenē var nopirkt normālu cūkgaļu? Ne kuiļa (riesta laikā nokautam dzīvniekam var būt specifiska smarža/garša – red.) gaļu! Cūkgaļu! Lai arī tā maksātu dārgāk. Kuiļa gaļu es atšķiru pēc garšas un nevaru ieēst,” piezvanot “Dzirkstelei”, jautāja kāda 84 gadus veca seniore.
Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes vadītāja Indra Tomiņa “Dzirkstelei” saka: “Gaļa, ko pārdod veikalā, visa ir izgājusi ekspertīzi un ir atzīta par pārtikai derīgu, par kvalitātes prasībām atbilstošu, tāpēc veikalā var pirkt droši. Bet, ja pērk gaļu kaut kur no rokas, tad par to es neatbildu. Pieļauju, ka audzētājam var samisēties nokaut dzīvnieku meklēšanās fāzē. Tad varbūt gaļai var būt nelielas garšas izmaiņas. Nezinu, kur šī sieviete, kura vērsusies “Dzirksteles” redakcijā, ir pirkusi cūkgaļu. Ar veikalā pirktu gaļu tā nevajadzētu būt, jo tajā brīdī, kad dzīvnieku sūta uz nokaušanu, tad arī vispirms izvērtē. Es pieļauju – visdrīzāk runa ir par gaļu, kura pirkta no rokas. Ja gaļu tirgo uzņēmums, kas ir reģistrējies pārtikas apritē, tam ir jāievēro prasības, un tā arī notiek. Te runa ir ne tikai par veikaliem, bet arī par oficiālajiem tirgotājiem, kuri gaļu pieved klāt. Bet, ja kāds kaut kur tirgo tā saucamo “kreiso” gaļu, par to mēs, Pārtikas un veterinārais dienests, atbildību neuzņemamies. Tie, kuri normāli iesaistās pārtikas apritē, viņi arī zina, viņiem ir jāievēro prasības, un ļoti ceru, ka arī ievēro.”
I.Tomiņa aicina neapmierināto pircēju droši doties iepirkties uz Gulbenes veikaliem. Veikalos tiek tirgota gan Latvijas izcelsmes cūkgaļa, gan importa gaļa, taču pārsvarā jau visur cūkas tiek barotas vienādi.