Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+5° C, vējš 1.72 m/s, DA vēja virziens

Labu apetīti! Ķirbju kēksiņi ar valriekstiem un smiltsērkšķu krēmu

Foto: Brigita Skaistkalne

MĪKLAI:

● 150 gramu ķirbja mīkstuma,

● 130 gramu miltu,

● 120 mililitru augu eļļas,

● 80 gramu baltā cukura,

● 80 gramu brūnā cukura,

● 60 gramu valriekstu kodolu,

● 2 olas,

● 1 tējkarote cepamā pulvera,

● 1 tējkarote kanēļa,

● naža gals malta muskatrieksta,

● šķipsna sāls,

● vaniļas cukurs.

KRĒMAM:

● 150 gramu sviesta,

● 160 gramu pūdercukura,

● 150 gramu krēmsiera,

● 20 gramu smiltsērkšķu ogu pulvera.

KĀRDINOŠO KĒKSIŅU AR BURKĀNIEM iedvesmojošo recepti biju uzgājusi interneta “dzīlēs”. To par pamatu ņemot, arī es nolēmu tādus izcept. Burkānus gan šoreiz aizvietoju ar ķirbjiem, jo te izmantotās izejvielas un garšvielas lieliski piestāv arī lielajai oranžajai ogai. Vispirms bļodā sajaucu miltus ar cepamo pulveri, kanēli, muskatriekstu un sāli. Ķirbja mīkstumu sarīvēju uz vidēji rupjas rīves, piejaucu augu eļļu, abu veidu cukuru, olas, sakapātus valriekstus un vaniļas cukuru. Riekstus gan pievienoju mazāk, nekā receptē norādīts. Pēc tam ķirbju masu sajaucu ar sauso maisījumu, līdz izveidojās ne sevišķi bieza mīkla.

Papīra veidnītes ievietoju kēksiņu cepamās metāla veidnes iedobītēs un piepildīju ar mīklu. Tās pietika, lai aizpildītu visas 12 veidnītes. Kēksiņus cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 25 – 30 minūtes. Pēc tam tos pilnībā atdzesēju un atbrīvoju no papīra veidnītēm.

Kēksiņus šoreiz rotāju ar sviesta krēmu. To pagatavoju, vispirms istabas temperatūrā paturētu mīkstu sviestu ar mikseri putojot apmēram septiņas minūtes. Tad tam pievienoju pūdercukuru un pakāpeniski ieputoju arī istabas temperatūrā paturētu krēmsieru (ieteikts “Mascarpone”, taču izmantoju citu lielveikalā iegādāto). Visbeidzot piekaisīju arī gadatirgū nopirkto smiltsērkšķu ogu pulveri – tas šeit lieliski noderēja. Pēc tam jau ar pagatavoto krēmu, liekot to ar karoti, varēju izrotāt kēksiņus. (Ideāli būtu krēmu ievietot konditorejas maisiņā un uzspiest caur dekoratīvo uzgali.) Krēmu vēl mazliet pārkaisīju ar smiltsērkšķu pulveri un nobaudīju, kas no šīs darbošanās bija iznācis. Garšoja lieliski! Kēksiņi bija mīksti, un tie nezaudēja savu kvalitāti arī nākamajā dienā, bet krēms – ar nelielu skābumiņu.

  • Brigita Skaistkalne

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.