Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Atkal citādāka siera kūka

● 500 gramu trekna biezpiena,
● 120 gramu sviesta,
● 120 gramu cukura,
● 4 olas,
● 40 kukurūzas cietes,
● vaniļas cukurs.

Šis ir garšīgs biezpiena deserts, kas, pēc Vīnes kūkas receptes, ir jāgatavo zemākā temperatūrā, nekā esam pieraduši cept citus pīrāgus. Pie tam jāatceras nepieciešamās izejvielas laikus izņemt no ledusskapja, jo visiem produktiem jābūt istabas temperatūrā, citādi kūka cepoties saplaisās.

Biezpienu ar blenderi saberzu viendabīgā masā, tam piemaisīju kukurūzas cieti (nu jau tā ir atkal parādījusies veikalu plauktos).

Sviestu istabas temperatūrā liku bļodā, piekaisīju cukuru, vaniļas cukuru un ar mikseri vidējā ātrumā samaisīju. Ilgi putot nav nepieciešams. Pēc tam pa vienai jāiemaisa olas – tikai tā, lai ola vienmērīgi iejaukta masā, tad jau var pievienot nākamo. Putot nevajag, jo tad kūka cepoties stipri pacelsies un vēlāk tikpat ātri arī saplaks.

Biezpiena masu savienoju ar sviesta un olu masu un samaisīju kopā līdz viendabīgumam. Nelielo veidni ar noņemamo gredzenu (man bija 21 centimetra diametrā; lai kūka būtu nedaudz augstāka, veidne var būt vēl mazāka) izklāju ar cepamo papīru un apmalīti vēl mazliet ietaukoju ar sviestu. Sagatavoto biezpiena masu pārlēju veidnē un to vēl viegli sakratīju, lai maisījums vienmērīgi izlīdzinās. Veidni ievietoju līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 60 minūtēm un cepu, līdz kūkas virspuse kļuva gaiši brūna. Izslēdzu krāsni, taču veidni tajā atstāju vēl 15 minūtes, pēc tam pavēru cepeškrāsns durtiņas un pagaidīju 30 – 40 minūtes. Tikai tad kūku izņēmu, atbrīvoju no veidnes, pārsedzu ar pārtikas plēvīti un ļāvu pilnībā atdzist istabas temperatūrā. Pēc izvēles kūku vēl varam pārkaisīt ar pūdercukuru.

– Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.