● 2 āboli,
● 2 apelsīni,
● 4 mandarīni,
● 200 gramu žāvētu melno plūmju,
● 50 gramu rozīņu,
● 50 gramu riekstu,
● 1 citrons.
Mērcei:
● 200 gramu skābā krējuma,
● 50 mililitru 33% saldā krējuma,
● 20 mililitru baltvīna,
● 20 gramu pūdercukura,
● vaniļas cukurs.
Šo sulīgo un gardo salātu četrām porcijām nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu, pēc savas izvēles, varam gan samazināt, gan arī izvēlēties to papildināšanai arī citus sezonā pieejamos augļus vai ogas.
Melnās plūmes un rozīnes nomazgāju, pārlēju ar vārītu ūdeni un katliņā zem vāka uzbriedināju nepilnu pusstundu, pēc tam nokāsu un apsusināju papīra dvielī.
Ābolus nomizoju un, izgriežot serdes, sagriezu salmiņos. Tos pārslacīju ar citrona sulu, lai nebrūnē. Apelsīnus un mandarīnus nomizoju un sadalīju daiviņās, pēc tam tās sagriezu mazākos gabaliņos. Nedaudz apelsīna miziņas atstāju rotājumam. Riekstu kodolus sasmalcināju.
Katliņā samaisīju saldo krējumu, pūdercukuru, vaniļas cukuru un baltvīnu un karsēju apmēram piecas minūtes. Tad katliņu noņēmu no uguns un tā saturam piemaisīju skābo krējumu.
Sagatavotos augļus un riekstus kārtām izliku stikla trauciņos, pārlēju pagatavoto krējuma mērci un rotāju ar apelsīnu miziņām.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
- Šodien: 12.12.2024
- Sveiki! Pieslēgties