Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Cāļu spārniņi alus un sojas mērcē

● cāļu spārniņi – 1 kg (vai 500 g),
● gaišais alus – 200 ml,
● sojas mērce – 50 ml,
● saulespuķu eļļa – 30 ml,
● cukurs – 2 ēd.k.,
● maltais ingvers – ½ tējk.,
● maltais kanēlis – ½ tējk.,
● sezama sēklas – ½ ēd.k.,
● sīpolu lociņi rotājumam.

Cenšoties ievērot senču tradīcijas, ka Mārtiņdienas galdā jābūt arī gailim, vistai vai zosij, šos putniņus tomēr liksim mierā. Lieliski te varam iztikt ar mazākiem izdevumiem, un gardu maltīti iespējams pagatavot arī, iegādājoties, piemēram, cāļu pusspārnus.

Ērtības labad iegādājos spārniņu vidējās daļas, kopumā puskilogramu. Tos noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Tā kā spārniņu bija par pusi mazāk, kā pamatreceptē norādīts, vajadzētu samazināt arī pārējo sastāvdaļu daudzumu. Taču nolēmu pustukšu pannu nekarsēt un mērcei jeb glazūrai izmantot visu receptē norādīto sastāvdaļu daudzumu.

Pannā ielēju saulespuķu eļļu un iekaisīju cukuru. Uz vidējas uguns maisījumu karsēju, līdz cukurs bija izkusis un sāka karamelizēties. Tad pielēju alu un sojas mērci. Piekaisīju arī kanēli un ingveru un visu samaisīju. Pannas saturu uzvārīju un turpināju vārīt vēl 5–6  minūtes. Tad tajā izkārtoju cāļu pusspārnus, minūtes trīs pakarsēju uz lielas uguns, apvērsu un atkal apcepu no otras puses, pēc tam apvērsu vēlreiz un atkal pacepu. Nu plīts karstumu samazināju, uzliku pannai vāku un spārniņus, pāris reizes vēl apgrozot, sautēju, līdz mērces daudzums pannā samazinājās, bet tie kļuva zeltaini brūni un pilnībā gatavi. Pārliku spārniņus traukā, pārkaisīju ar sezama sēkliņām un sasmalcinātiem sīpolu lociņiem.

– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Reklāma

Komentāri ir slēgti

Komentāri (1)

  1. Parīt zinās būs desmaize ar vārīto desu un majonēzes restīti.
    Šī izskatās pēc švik fon barinskburg receptes

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.