● cūkgaļas karbonāde – 1 kg,
● 2 saldskābi āboli,
● 1 neliels fenhelis,
● 3 ķiploka daiviņas,
● 1 asais pipariņš,
● melnie graudu pipari – 1 tējk.,
● maltais kanēlis – ½ tējk.,
● maltā saldā paprika – 2 tējk.,
● sāls pēc garšas,
● sviests – 2 ēd.k.,
● augu eļļa,
● medus – 1 ēd.k.,
● sojas mērce – 1 ēd.k.,
● koriandra sēklas pēc garšas.
CŪKGAĻAS KARBONĀDES gabalu ar ādu apsusināju. Ķiplokus sasmalcināju spiedē, piparus sadrupināju dzirnaviņās, aso pipariņu iztīrīju no sēkliņām un smalki sagriezu. Gaļu no visām pusēm ierīvēju ar sāli, pipariem, papriku, kanēli, ķiplokiem un aso pipariņu. Pēc tam to ietinu cepampapīrā un ievietoju ledusskapī. To tur tā vajadzētu atstāt 3–12 stundas, taču varam cept arī pat visu diennakti garšvielās noturētu gaļu – tad tās būs vēl labāk ievilkušās.
Pēc tam pannu ar biezu dibenu ietaukoju ar augu eļļu, izkausēju tur arī pāris ēdamkarotes sviesta un uz lielas uguns gaļas gabalu tajā apcepu – vairākas minūtes no katras puses – līdz zeltainumam.
Ar eļļu ietaukotas veidnes apakšā izliku nomizotus un palielās daivās sagrieztus ābolus. (Tā kā fenheļa nebija, nomizoju, sagriezu un pieliku arī sīpolus, taču tie, tik ilgi gaļu cepot, gan deva labu garšu, bet sāka jau melnēt.) Virsū liku sagatavoto karbonādes gabalu, viegli pārsedzu ar foliju un ievietoju cepties līdz 160–170 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram divas stundas. Minūtes 20 pirms gatavošanas beigām gaļu no krāsns izņēmu un pārsmērēju ar šķidra medus un sojas mērces maisījumu. Pārkaisīju koriandra sēklas un liku atpakaļ krāsnī, taču šoreiz jau 200 grādos, lai gaļa iegūtu zeltainu garoziņu. Cepetis bija gards gan silts, gan arī atdzisis.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
- Šodien: 15.12.2024
- Sveiki! Pieslēgties