Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Gaļas, griķu un kartupeļu plācenīši

Foto: Brigita Skaistkalne.

400 – 450 gramu maltās gaļas, 200 gramu kartupeļu biezeņa, 180 gramu vārītu griķu, 1 sīpols, sāls, pipari, 1 ola, rīvmaize apviļāšanai, augu eļļa cepšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rudenīgam laikam iestājoties, arvien vairāk vēlamies baudīt īstu un siltu mājas ēdienu. Teju vai katrai saimniecei, varbūt vēl no tā sauktās pirmās pandēmijas laikiem, virtuves skapītī atrodama kāda griķu paciņa. Arī es tos savulaik biju iegādājusies un, tuvojoties glabāšanas termiņa beigām, sameklēju idejas, kā šīs sēklas garšīgi pagatavot. Nezinātājs vai cilvēks, kurš ar griķiem ir uz “jūs”, pat nepateiks, ka tie tur izmantoti. Šoreiz pasālītā ūdenī izvārīju divus maisiņus griķu. Plācenīšu pagatavošanai gan tik daudz nevajadzēja, bet tie labi noderēja cita ēdiena pagatavošanai.

Sīpolu nomizoju, sagriezu smalkos kubiņos un līdz zeltainumam apcepu pannā ar augu eļļu. Bļodā labi samaisīju malto cūkgaļu ar izvārītajiem griķiem, apceptajiem sīpoliem un kartupeļu biezeni (te varam izmantot pat ātri pagatavojamo kartupeļu biezputru no paciņas, tikai tad sāli kotlešu masai varbūt pat nevajadzēs piemest nemaz, jo dažas putras jau ir pasāļas), piekaisot garšvielas. No masas izveidoju apaļus plācenīšus. Tos vispirms apmērcēju sakultā olā, tad apviļāju rīvmaizē un cepu no abām pusēm pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Pēc tam uzliku pannai vāku un uz nelielas uguns vēl minūtes 15 – 20 pasautēju līdz gatavībai. Mīkstas un sulīgas kotletītes, kas labi garšoja siltas. Atlikušās un jau atdzisušās noderēja nākamajā rītā, pagatavojot brokastu sviestmaizes.

  • Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.