● 2 kilogrami kabaču,
● 4 burkāni,
● 2 sarkanie saldie pipari,
● 4 lieli tomāti,
● 6 – 8 ķiploka daiviņas,
● 1 – 2 asie pipariņi,
● 2 ēdamkarotes sinepju sēklu,
● 200 mililitru eļļas,
● 6 ēdamkarotes 9 % etiķa,
● 2 ēdamkarotes cukura,
● 2 ēdamkarotes sāls,
● bazilika lapiņas vai citi zaļumi.
PATEICOTIES LABAJAM CILVĒKAM, kurš pie Sabiedrības centra bija atgādājis vairākus lielus kabačus, vienu trīs kilogramus smagu “sivēnu” “pievaldīju” un izvārīju salātus ziemai. Recepšu ir daudz, šoreiz, to gan mazliet papildinot, izmantoju šo.
Kabaci nomizoju, izņēmu sēklas, bet mīkstumu sagriezu nelielos gabaliņos. Burkānus sarīvēju uz rupjās rīves, saldos piparus bez sēkliņām un tomātus bez miziņas sagriezu gabaliņos. Sasmalcināju gan arī vēl divus sīpolus, kā arī aso pipariņu un ķiplokus. Pētersīļus sīki sagriezu. Pannā nelielā augu eļļas daudzumā apcepu vispirms sīpolus, tad pieliku arī ķiplokus un burkānus un apcepu. Tos liku katlā pie kabačiem, pievienoju tomātus, saldos piparus, sinepju sēklas, sāli, cukuru, dažus piparu graudiņus un pielēju eļļu. Visu kārtīgi apmaisīju, cēlu katlu uz plīts, tā saturu uzvārīju un, ik pa laikam apjaucot, neuzliekot vāku, karsēju vismaz 45 minūtes. Vārīšanas vidū piemaisīju arī zaļumus, pēc garšas piemetu vēl nedaudz sāls un cukura. Kad dārzeņi bija gatavi, pielēju etiķi un visu vēl pāris minūtes pavārīju. Tad salātus izliku cepeškrāsnī izkarsētās burkās un aizvākoju. Tās apvērsu otrādi, sasedzu un atstāju pilnībā atdzist.
- Brigita Skaistkalne