Mīklai:
● 2 olas,
● ½ glāzes cukura,
● ½ glāzes miltu.
Krēmam:
● 25 % skābais krējums – 800 g,
● 2 glāzes cukura,
● želatīns – 1 tējk.,
● avenes – 500 g.
BIJU IEGĀDĀJUSIES gatavās biskvīta ripas un vienu šim nolūkam izmantoju. Taču kūkas pamatni varam izcept arī paši. Tad olas jāsaputo kopā ar cukuru, līdz masa dubultojusies, jāpiekaisa milti un jāsamaisa, lai nav kunkuļu. Pēc tam mīkla jāpārlej ar augu eļļu nedaudz ietaukotā vai ar cepamo papīru izklātā veidnē un jāliek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 15–20 minūtēm. Biskvīts jāatdzesē un jāizņem no veidnes. Tā diametram jāatbilst traukam, kurā kūku veidosim. Gatavo biskvīta ripu nācās nedaudz piegriezt tā, lai ar to izraudzītajā bļodā varētu nosegt sastingšanai pagatavotā krēma kārtu.
Baltajai kūkas kārtai želatīnu pārlēju ar aukstu novārītu ūdeni – apmēram pusi glāzes. Tā kā šķita, ka tējkarotes būs par maz pat nelielākai kūkai, kur nu vēl, lai sastindzinātu receptē paredzēto krējuma daudzumu (tā kā ogu tik daudz nebija, izmantoju tikai 450 mililitru 20 % krējuma), uzbriedināju pilnīgāku tējkaroti želatīna. Pēc tam to uz nelielas uguns, neļaujot uzvārīties, izšķīdināju.
Skābo krējumu saputoju ar cukuru – to nebēru tik daudz, cik receptē attiecīgi norādīts – un vaniļas cukuru garšai. Pēc tam tievā strūkliņā pielēju izšķīdināto želatīnu un samaisīju. Visbeidzot uzmanīgi piejaucu veikalā atrasto pēdējo divu aveņu kastīšu saturu – kopumā 250 gramu ogu.
Bļodu, kurā kūku veidoju, izklāju ar dubultu pārtikas plēvīti tā, lai malas paliktu ārpusē, un ielēju tajā balto masu ar ogām. Nosedzu krēmu ar biskvīta ripu, to mazliet ar rokām piespiežot, un uz vairākām stundām ievietoju kūku ledusskapī. Pēc tam sastingušo gardumu apvērsu uz lēzenā šķīvja un noņēmu pārtikas plēvīti. Kūku vēl varam izrotāt ar ogām un piparmētru lapiņām.
- Brigita Skaistkalne