Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Sulīgas cūkgaļas karbonādesar ceptiem sīpoliem

● 450 gramu liesas cūkgaļas,
● 1 liels sīpols,
● 1 ola,
● 3 ēdamkarotes miltu,
● 1 ēdamkarote sinepju,
● sāls,
● malti melnie pipari,
● ½ tējkarotes kaltētu ķiploku,
● augu eļļa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šādi cepta cūkgaļa kopā ar iecienītajām piedevām iederēsies kā ikdienas, tā svētku galdā. Ja izraugāmies šo recepti, svarīga ir gaļas izvēle – derēs gan ne sevišķi trekna kakla karbonāde, gan skaists filejas gabaliņš, gan arī karbonāde ar nelielu speķa maliņu. Pirms cepšanas to iemarinējam sinepēs, bet no garšvielām izmantojam tikai sāli un piparus, kā arī pavisam nedaudz kaltētu maltu ķiploku – tie piešķir gaļai vieglu aromātu. Gards papildinājums šim ēdienam ir ceptie sīpoli, kas piedod karbonādēm mazliet saldenāku noti un sulīgumu.
Cūkgaļas fileju sagriezu apmēram 1,5 centimetrus biezās šķēlēs. Pārsegtas ar pārtikas plēvīti, tās ar gaļas āmuriņu izklapēju, pirms tam uzkaisot sāli un piparus – tādējādi garšvielas labāk ievelkas gaļas šķiedrās un rezultāts ir vēl gardāks. Gaļu klapējot, nevajag pārcensties, jo tai jābūt vienmērīgā biezumā un mīkstai, bet ne izšķīdušai.
Kad visas šķēles bija sagatavotas, tām pavisam nedaudz – lai saglabātu gaļas garšu – uzkaisīju kaltētus ķiplokus, pēc tam pārziedu ar stiprajām sinepēm un saliku citu virs citas. Tās pārsedzu ar pārtikas plēvīti un atstāju ievilkties apmēram 40 minūtes – tā gaļa kļuva pikantāka un arī mīkstāka.
Bļodiņā ar dakšiņu viegli sakūlu olu kopā ar šķipsnu sāls. Atsevišķā šķīvī iebēru miltus. Pannā uzkarsēju augu eļļu. Karbonādes šķēles vispirms apmērcēju sakultajā olā, pēc tam miltos un liku cepties no abām pusēm līdz gatavībai. Pēc tam tās no pannas noņēmu un tur līdz vieglam zeltainumam apcepu nomizotus un pusgredzenos sagrieztus sīpolus. Tad pannā pārliku izceptās karbonādes, izkārtoju virs tām saceptos sīpolus, uzliku vāku un visu vēl pasautēju apmēram desmit minūtes.

– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.