Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

2024.gada bezmugurkaulnieks – ūdens ēzelītis

Ūdens ēzelītis. Foto: Mareks Ieviņš (“Dabasdati.lv”)

Latvijas Entomoloģijas biedrība par 2024.gada bezmugurkaulnieku ir izvēlējusies ūdens ēzelīti (Asellus aquaticus).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Entomologs Voldemārs Spuņģis stāsta, ka ūdens ēzelītis pieder vienādkāju (Isopoda) kārtas vēžiem, līdzīgi kā uz sauszemes dzīvojošās mitrenes. Eiropā ir aprakstītas vairāk nekā 10 ūdens ēzelīšu pasugas, no kurām lielākā daļa ir troglobiontas jeb alu sistēmas apdzīvojošas sugas.

Ūdens ēzelītis izplatīts galvenokārt Eiropas mērenajā un boreālajā zonā. Latvijā tas ir bieži sastopams stāvošos un lēni tekošos saldūdeņos, it īpaši vietās ar biezāku ūdensaugu augāju, reti iesālos ūdeņos.

“Lai gan tas bieži sastopams, tomēr plašākai auditorijai ir maz pazīstams. Ūdens ēzelīši barojas ar vāji sadalījušos detrītu un to izmanto kā ūdens kvalitātes indikatoru – populācijas ir lielākas ar organiskajām vielām bagātos dabiskos ūdeņos. Vēži ir izturīgi pret piesārņojumu, salīdzinot ar citiem ūdens bezmugurkaulniekiem, tāpēc tos iespējams izmantot bioindikācijas pētījumos par piesārņojošo vielu klātbūtni ūdeņos un to ietekmi uz dzīvajiem organismiem. Šos vēžveidīgos ir viegli uzturēt laboratorijas apstākļos, kas padara tos par lieliskiem pētījumu objektiem,” saka V.Spuņģis.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.